Autohjælp

Deltageren kan, efter gennemført uddannelse udføre almindelig forekommende opgaver i autohjælpen, samt assistance til og transport af havarerede køretøjer under 3500 kg.

Personel ansat i virksomheder der udfører autohjælp.

Deltageren kan efter gennemført uddannelse udføre normalt forekommende arbejdsopgaver ved almindelig autohjælp.Deltageren har kendskab til- opbygning og virkemåde af køretøjer med alternativ fremdrift (el, hybrid og brint mm.)Deltageren kan redegøre for:- krav til anhugningsgrej, eftersyn og kassationskrav samt anvende anhugningsgrejet med den rigtige dimensionering på sikkerhedsmæssig forsvarlig vis.Deltageren kan på baggrund af sin viden:- finde den relevante gældende lovgivning for området (slæbning, færdsel, dimension, udragende gods mm.).- forklare og beregne friktion, ankerværdi, moment og trækkraft nødvendig på baggrund af vægt, underlag og stigning.- anvende servicebegreberne, og måden service bliver ydet på indenfor branchen.- fastslå hvornår et køretøj er parkeret til ulempe samt proceduren for fjernelse. Deltageren har også viden om køretøjer til kriminalteknisk undersøgelse.- redegøre for grundlæggende hydraulik og opbygningen af autohjælpskøretøjer.Deltageren kan udføre:- korrekt og sikker anhugning på havarerede køretøjer samt læsse og surre dem på henholdsvis lad- og grillvogn. - hjulskift på køretøjer under 3500 kg samt foretage nødtætning af punkteret dæk med nødlappekit (skum) eller nødtætning med udvendig reparation.- starthjælp på køretøjer med både 12- og 24 volts strømsystem. Deltageren kan endvidere anvende både startkabler og startbooster.- simpel døroplukning på køretøjer under 3500 kg. Døroplukningen gennemføres ved opdirkning med dirkeværktøj i dørlås eller ved adgang gennem åbning med stangværktøj.- slæbning og transport af havarerede køretøjer under 3500 kg. Slæbning foretages i tov, wire, stang og delvist ophængt på et slæbningskøretøj. Transport af havarerede køretøjer foretages både på ladvogn og på autotrailer.- påfyldning af korrekt type brændstof på tørkørte køretøjer.- sikkert arbejde i trafikerede områder med anvendelse af korrekt sikkerhedsudstyr.- håndtering af havarerede køretøjer med alternativ fremdrift på sikkerhedsmæssig forsvarlig måde og med de korrekte værnemidler.
Skoler som kan udbyde kurset

Nedenfor ser du en liste med skoler, som ikke har hold på holdlisten. Kontakt en af skolerne for at opfordre dem til at oprette hold.